Unterföhring, 22.06.2020

Meer veiligheid is onmogelijk...

ColocationIX GmbH optimaliseert de toegangscontrole van het beveiligde datacenter in een bunker door digitale sluittechniek

Kan een voormalige atoombunker nog veiliger gemaakt worden? Dat functioneert en bovendien wordt het een stuk comfortabeler. Het bewijs vindt u in Bremen. Hier heeft ColocationIX GmbH haar datacenter in een omgebouwde atoombunker uitgerust met digitale sluittechniek van SimonsVoss Technologies GmbH (Unterföhring). Klanten die hier IT-capaciteiten boeken en de medewerkers van de dienstverlener profiteren van de voordelen van het elektronische toegangscontrolesysteem.

ColocationIX is een professionele servicepartner voor het uitbesteden van IT-serverstructuren. In 2011 kocht het bedrijf een voormalige atoombunker van de federale overheid en begon met de verbouwing tot datacenter. De locatie biedt bescherming tegen aardbevingen en noodweer. Een directe glasvezelverbinding met de belangrijke internetknooppunten DE-CIX, AMS-IX en LINX en een verbinding naar China maken een hoge beschikbaarheid bij een hoge snelheid mogelijk. Ontworpen volgens ISO EN 50600 klasse 4 heeft ColocationIX de hoogst mogelijke fysieke beveiliging, zelfs een neerstortend vliegtuig kan de bunker niet raken. De ISO 27001-certificering garandeert een storingsveilige gegevensbeveiliging en maakt een AVG-conforme gegevensverwerking mogelijk. De veiligheidsarchitectuur voldoet aan de eisen van kritische infrastructuren. 

 

Kerncompetentie digitale en fysieke veiligheid

De klanten, onder wie marktleiders uit uiteenlopende sectoren, geven hun IT-hardware door aan het datacenter en huren daarvoor de infrastructuur – bijvoorbeeld een serverkast met stroom, koeling, bandbreedte enz. in een pakket. Of ze verwerken er alleen hun gegevens en maken daarvoor gebruik van Managed Services zoals Private Hosting of een particuliere cloud. ColocationIX behoort met zijn toekomstgerichte fysieke en digitale veiligheidsniveau en het bekroonde energie-efficiënte klimaatregelingsconcept tot de modernste datacenters van Europa.

„Maar er is niets dat niet nog beter kan,“ legt Andres Dickehut, vennoot van ColocationIX GmbH, uit, „digitale en fysieke veiligheid behoren tot onze kerncompetenties en daarbij hoort ook een uiterst veilig toegangscontrolesysteem dat de toegang tot zones resp. ruimtes beheert en precies protocolleert wie zich op welk moment in het gebouw bevond.“

Met de keuze voor digitale sluittechniek combineert ColocationIX enerzijds de veiligheidstechnische opwaardering van de tot dan toe puur mechanische beveiliging van de buitenzijde van de bunker met een op maat gemaakt beheer en regeling van alle toegangen.

 

Gedefinieerd eisenpakket

Het verantwoordelijke team van ColocationIX stelde eerst de vereiste criteria op en daaruit volgde een eerste grove planning. De gedetailleerde planning van de installatie met de precieze configuratie, installatie en inbedrijfstelling lag in handen van Apmann Daten- und Kommunikationstechnik GmbH & Co. KG (Delmenhorst).

Tot het eisenpakket van het elektronische sluitsysteem behoorde onder andere:

  • hoogste veiligheidsniveau van de componenten
  • toewijzing van de rechten op het niveau van het individuele sluitelement
  • protocollering van de toegang
  • eenvoudige installatie en onderhoud
  • centrale administratie
  • langdurige ondersteuning door de fabrikant

Na intensief onderzoek viel de keuze op het Systeem 3060 van SimonsVoss Technologies GmbH uit Unterföhring bij München. Andres Dickehut: „De netwerkintegratie verhoogt het comfort van het hele systeem en alle processen worden geprotocolleerd. Zo kan de toegang individueel worden getraceerd. In combinatie met de bij ons reeds aanwezige videobewaking en biomechanische herkenning kan bijv. ook in noodgevallen snel worden vastgesteld wie zich actueel of op een bepaald moment in een bepaald gedeelte van het gebouw bevindt of heeft bevonden.“

 

Structurele opbouw van het systeem

De volgende componenten van het SimonsVoss Systeem 3060 worden in het ColocationIX datacenter gebruikt:

  • WaveNet voor de besturing en protocollering van de gebeurtenissen bij de cilinders
  • cilinders met LockNodes voor protocollering
  • SmartRelais in de lift en voor de RC6-deuren
  • transponders als sleutel
  • Pincode-toetsenborden
  • LSM-software voor het beheer van het systeem

Het complete sluitsysteem is verbonden met het managementsysteem. De netwerkintegratie van cilinders wordt via WaveNet met Power Over Ethernet (PoE) gegarandeerd – ze fungeren hierbij als Access-Points. De onderliggende PoE Netwerkswitches zijn met glasvezel verbonden. De WaveNet-componenten zijn via een switch-infrastructuur in een netwerk opgenomen, die op zijn beurt met glasvezels de switches onderling verbindt.

Vanwege de fysieke structuur met dikke betonwanden en plafonds van het gebouw werden op elke verdieping minstens twee WaveNet-Access Points geïnstalleerd, deels ook meer. De gegevensuitwisseling met de 3060-cilinders gebeurt via de zenders/ontvangers (LockNodes) en met andere apparaten via het WaveNet in een netwerk.

Bij de hoogveiligheidsdeuren van de weerstandsklasse RC6 besturen ingebouwde SmartRelais de ontgrendeling. Ze worden met transponders in combinatie met PinCode-toetsenborden geactiveerd. Voor ColocationIX speelde ook de factor flexibiliteit een belangrijke rol: „Het digitale sluitsysteem kan desgewenst op elk gewenst moment verder uitgebreid en centraal geprogrammeerd of geconfigureerd worden“, legt Andres Dickehut uit, „anderzijds zijn de componenten als cilinders volledig autonoom en functioneren ook bij uitval van het managementsysteem.“

 

Drievoudige persoonsauthenticatie

De omgebouwde atoombunker heeft acht inwendige verdiepingen, waarvan vijf zones puur voor het datacenter zijn bestemd. Toegang krijgen in principe alleen vooraf voor een sector geregistreerde en geautoriseerde personen. De toegang tot het omheinde terrein van de bunker wordt gecontroleerd door veiligheidspersoneel. Daarnaast bestaat er videobewaking en een afscheidingsinstallatie. Klanten krijgen in principe alleen onder begeleiding van een geautoriseerde ColocationIX-medewerker toegang tot het datacenter.

Om het veiligheidsniveau maximaal hoog te houden, is voor de toegang tot de vrijgegeven etages, in specifieke serverruimten en tot afgesloten racks een drievoudige authentificatie in gebruik. De authenticatie gebeurt via individuele vrijgave door het personeel van het rekencentrum of met een pincode, transponder met encryptie en biometrische herkenning. Er moet aan alle voorwaarden worden voldaan om toegang tot het datacenter te krijgen. De drie systemen hebben geen gemeenschappelijk Single Point of Failure en leiden daarom tot maximale veiligheid op het gebied van toegangscontrole.

 

Beheer in eigen handen

SimonsVoss heeft parallel met de planning van het digitale sluitsysteem met de beheerders van ColocationIX GmbH trainingen voor het Systeem 3060 uitgevoerd om na de inbedrijfstelling een vlekkeloos verloop te garanderen. Andres Dickehut: „Deze seminars vormden de ideale basis voor onze interne experts om de basisconfiguratie met alle componenten te leren kennen en vooraf al vertrouwd te raken met de nodige stappen en procedures. Wij beheren het systeem volledig zelfstandig, met inbegrip van de toewijzing van toegangsrechten en de programmering van sluitmedia.“

 

Het datacenter ColocationIX in vogelvlucht

Gebouw

  • Oppervlak van meer dan 2.500 m² op 8 verdiepingen
  • 2 m dikke buitenmuren en plafonds van gewapend beton
  • 5 afzonderlijke gesloten datacenters, onderverdeeld in 10 veiligheidszones

Fysieke veiligheid

  • Gebouwd volgens EN 50600 klasse 4 en Tier 4, gecertificeerd volgens ISO27001
  • Toegangsauthenticatie op meerdere niveaus met logging: veiligheidspersoneel portiers, code, transponders, biometrie, metaaldetector en splitsingsinstallatie
  • 24/7 videobewaking, alarmbewaking
  • Bliksembeveiliging volgens klasse 1
  • Permanente zuurstofreductie in server- en technische ruimtes
  • 10 afzonderlijke brandsecties
  • Afzonderlijke blussystemen in gangen, trappenhuizen, kantoren
  • Brandsecties naar behoefte uitgebreid voor F30/T30 tot F120/T120
  • Vroegtijdige branddetectie met inschakeling naar alarmcentrale
  • VdS-brandmeldsysteem met directe schakeling naar de brandweer

Virtuele beveiliging

  • Intrusion Prevention Systems, DDoS Mitigation inclusief Remote Triggered Black Holing (RTBH) en meerdere firewalls
  • Regelmatige veiligheids- en gegevensbeschermingsaudits
  • Netwerk- en servicebewaking
  • Information Security Management System conform ISO 27001
  • Extra locatie voor gegevensbeveiliging

 

SimonsVoss Technologies GmbH met het hoofdkantoor in Unterföhring bij München en een productie- en logistiek centrum in Osterfeld in Sachsen-Anhalt, behoort sinds september 2015 tot Allegion™ en is daarmee onderdeel van een mondiaal opererend netwerk. Sinds de marktintroductie in 1998 van haar digitale sluit- en toegangscontrolesysteem 3060 heeft de onderneming de voorheen voornamelijk mechanisch georiënteerde markt van de sluittechniek technologisch vernieuwd. Inmiddels wordt ze beschouwd als een technologisch voorloper in Europa op het gebied van elektronische sluit- en toegangscontrolesystemen met batterijvoeding.

 

Over Allegion™

Allegion (NYSE: ALLE) is een wereldwijd pionier op het gebied van toegangscontrole met toonaangevende merken zoals CISA®, Interflex®, LCN®, Schlage®, SimonsVoss® en Von Duprin®. Met de focus op beveiliging rond deuren en toegang levert Allegion een breed scala aan oplossingen voor mensen en goederen in particuliere huishoudens, bedrijven, scholen en andere instellingen. Allegion realiseerde in 2018 een omzet van 2,7 miljard Amerikaanse dollar en is vertegenwoordigd in bijna 130 landen.

Perscontact

Gabriele Brendel
Marketing & PR Communication Team

SimonsVoss Technologies GmbH
Feringastraße 4
85774 Unterföhring, Deutschland
marketing-simonsvoss@allegion.com