Beveiligingskaart

Wie een sleutel wil laten namaken, gaat naar de sleuteldienst – dat is heel eenvoudig en logisch. Maar de sleuteldienst mag niet elke sleutel klakkeloos namaken. In veel gevallen moet een beveiligingskaart overhandigd worden om de sleutel te mogen namaken.

 

Wat is een beveiligingskaart?

Een beveiligingskaart is een kaart in creditcard-formaat die bij veel sleutels sowieso pas de legitimatie is om ze te mogen laten namaken. Hij wordt meegeleverd bij de aanschaf van een veiligheidsslot. Zo'n beveiligingskaart geeft de garantie dat u alleen zelf – of iemand die de beveiligingskaart kan tonen – sleutels kan laten namaken en er dus niemand ongeoorloofd een kopie kan maken.

Dat is heel prettig voor het eigen gevoel van veiligheid, wanneer de sleutel eens is uitgeleend of na verlies weer wordt teruggegeven. Ook in dit geval hebt u dankzij de beveiligingskaart de zekerheid dat er in de tussentijd geen kopie gemaakt kon worden.

 


Vooral belangrijk voor verhuurders

Juist voor verhuurders is het gebruik van sloten en sluitsystemen met beveiligingskaart zeer aan te bevelen. Ook al is het vertrouwen in de nieuwe huurders nog zo groot, toch blijven er altijd restrisico's bestaan. Want het kan immers iedereen gebeuren: óók een huurder kan weleens een sleutel kwijtraken. In dit geval is het oude gezegde van pas: "Vertrouwen is goed, controle is beter". Door het bezit van een beveiligingskaart weten verhuurders ook dat hun huurders niet ongevraagd kopieën van een sleutel kunnen maken. Aangezien de huurder de beveiligingskaart niet bezit, moet een eventueel benodigde nieuwe sleutel bij de verhuurder (of de beheerder) worden besteld en overhandigd.

 

Wanneer huurders een sleutel willen laten namaken

Toch kan het natuurlijk altijd voorkomen dat huurders een nagemaakte sleutel nodig hebben. Of dat nu is omdat de er niet voor alle gezinsleden voldoende sleutels beschikbaar zijn, omdat vrienden of buren een sleutel moeten krijgen (voor het geval dat ze zich uitsluiten of om de bloemen tijdens vakantie te gieten), of voor een schoonmaker – redenen bestaan er genoeg. Aangezien de huurder echter geen beveiligingskaart heeft, kan hij dit niet op eigen houtje doen.

Ongeacht of het nu gaat om een privéwoning of een bedrijfsruimte: de huurder moet de sleutel bij de verhuurder (of de woningcorporatie) als het ware in opdracht geven. Pas daarna wordt een kopie gemaakt die vervolgens aan de huurder wordt gegeven.

 


Ook de beveiligingskaart kan verloren worden

Niet alleen sleutels kunnen kwijtraken. In het slechtste geval kan ook de beveiligingskaart zelf verloren gaan. In dat geval moet een vervangende kaart worden verstrekt. Daarvoor is correspondentie nodig, inclusief een beëdigde verklaring. Hiermee kan de vervanging van de beveiligingskaart worden verstrekt.

 

Helemaal zonder beveiligingskaart: het digitale sluitsysteem

Een veilig alternatief met veel voordelen is de installatie van een digitaal sluitsysteem als het Systeem 3060 van SimonsVoss. In plaats van sleutels zijn er hier digitale sluitmedia zoals transponders, waarvan u geen kopieën kunt maken en waarvoor dus ook geen beveiligingskaart nodig is. Hier kunt u heel eenvoudig voor elke transponder de individuele toegangsrechten vastleggen (en natuurlijk ook op elk gewenst moment weer intrekken).

Ook het verlies van de sleutel vormt hier geen probleem (zelfs als de transponder niet teruggevonden wordt): wanneer het sluitmedium kwijtraakt, kan het heel eenvoudig in het systeem geblokkeerd worden en is het niet meer bruikbaar.

 

Geïnteresseerd? Neem bij vragen gerust contact met ons op!
 

Bel me alsjeblieft: